L’il·lustrador barcelonés Guillem H. Pongiluppi ha aconseguit reconstruir i actualitzar una de les pintures més significatives que retien homenatge a la heroica resistència de Barcelona durant la Guerra de Successió. Aquesta obra és l’Onze de setembre i el seu autor Antoni Estruch.
Estruch fou un representant destacat de la pintura històrica catalana conegut sobretot per dues de les seues obres més apasionades: el Corpus de Sang i l’Onze de setembre. La darrera inmortalitza el moment de la caiguda del Conseller en Cap Rafael de Casanova al setge de Barcelona, durant la Guerra de Successió.
Reconstrucció d’en Guillem H. Pongiluppi. Amb l’ajut de Miquelets de Catalunya, Girona i Moià.
Aquesta obra apassionada representa la lluita a ultrança del poble català contra la tirania de Castella, qui va imposar a sang i foc al successor del darrer dels austries menors amb les conseqüències que tots sabem: pèrdua d’autogovern i procés de castellanització. Aquest era el lema de les Reials Guàrdies Catalanes, donec perficiam, fins a reeixir. I també tindria el seu mirall a la heroica resistència de la ciutat de Xàtiva, cremada i arrasada set anys abans pels mateixos ideals.
Antoni Estruch, l’onze de setembre de 1714.
Aquesta vegada, en Guillem H. Pongiluppi ha aconseguit recrear el quadre amb personatges de carn i os. Amb els consells de l’historiador Francesc Xavier Hernàndez, ha disposat sobre un escenari a un munt de recreadors catalans (Miquelets de Catalunya, Girona i Moià) i ha actualitzat la pintura. Així doncs, ha substituït les tradicionals barretines i vestits de pagesos pels vestits dels distints regiments reglats que defensaren la Barcelona de 1714.
Fotografia propietat de la família H. Pongiluppi. Disposant els recreadors per a inmortalitzar-los.
Algun dia veurem una obra semblant de Xàtiva? Esperem que sí. Els Miquelets del Regne de València estem disposats. De moment ens quedem amb el retrat del general Basset que va fer Manolo Boix. El temps dirà. Però nosaltres anem treballant.
Deixa un comentari